Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / 2021 / (Bosnian) SOLIDARNOST SA IZBJEGLICAMA IZ AFGANISTANA, SIRIJE I IRAKA

(Bosnian) SOLIDARNOST SA IZBJEGLICAMA IZ AFGANISTANA, SIRIJE I IRAKA

PR-ByH Partija Rada - ByH, Bosna i Hercegovina, 12. januara 2021

 

- ICOR - revolucionarna svjetska organizacija 60 članica, sa 5 kontinenata, zalaže se za pravo na bijeg i solidariše sa izbjeglicama. Partija Rada u BiH član je ICOR-a i zalaže se za pravo na bijeg, jednako kao što se zalažemo za proleterski internacionalizam.
- Osuđujemo nehumane reakcionarne politike vladara Bosne i Hercegovine i EU imperijalista, te tražimo hitnu raspodjelu izbjeglica u EU zemlje! U zemljama Evropske Unije ima sasvim dovoljno institucija, regija i gradova u koje izbjeglice mogu biti smještene!
-Tražimo da se zatvore kampovi sa nehumanim uslovima i počne dostava pomoći - finansirane od strane EU - u medicinskoj njezi, potrepštinama, hrani i psihološkoj njezi.
-Podržavamo samo-organizovanje izbjeglica, u njihovoj borbi za demokratska prava i slobode, iznad svega pravo na slobodu kretanja! Osuđujemo sve pokušaje da se pažnja skrene sa stvarnih krivaca i da se izazove sukob između domaćeg stanovništva i osoba u tranzitu!
-Zalažemo se za zajedništvo izbjeglica i radništva i seljaštva u Bosni i Hercegovini! Zalažemo se za zajedničku borbu protiv društveno-šovinističkih tendencija koje radnike dijele po nacionalnosti. I dalje važi: PROLETERI SVIH ZEMALJA, UJEDINITE SE!
-ICOR se zalaže za revolucionarne ideje slobode i borbu protiv uzroka koji je ove ljude potjerao iz njihovih zemalja - imperijalizma. To uključuje borbu protiv fašizma, protiv rasizma, protiv ogavnog ugnjetavanja žena i religijskog fanatizma.
Bolji svijet je moguć i izborićemo se za njega samo zajedno. Solidarno.
SAMO REVOLUCIJOM!

Document Actions